Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Legislatie >> Regulile de circulatie privind transportul copiilor
Regulile de circulatie privind transportul copiilor
Scris de Iacob Sergiu   
Marţi, 04 Iunie 2013 11:06

Regulamet circulatie cu copiiSoferilor care circula foarte des cu copii la bord ar fi foarte indicat sa cunoasca regulile importante privind condusul cu copii in masina. Nu numai ca siguranta copiilor ar trebui sa fie cel mai important aspect dar cunoscand aceste reguli va poate ajuta sa evitati si amenzi de pana la 1400 RON.

1. Legislatia privind condusul cu copii de pana la 3 ani:

Conform articolului 97 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, copii sub varsta de 3 ani pot fi transportati in masina doar cu dispozitive omologate, adica scaune speciale pentru copii. Aceste scaune dispun de sisteme speciale de fixare si asigurare a copilului create special pentru siguranta copilului.

Aceste scaune speciale pentru copii se fixeaza pe bancheta din spate fie cu centuri speciale fie cu centurile de siguranta de la bancheta din spate in cazul in care autovehiculul a venit echipat cu acestea.  

Desi legislatia in vigoare nu impune acest lucru, este recomandat ca si copii pana in 12 ani sa fie transportati cu scaune speciale concepute pentru diferite categorii de varsta. Cu toate acestea amenzi nu vor fi acordate decat in cazul transportarii copiilor sub 3 ani fara scaun special.

2. Legislatia privind condusul cu copii pana la 12 ani:

Articolul 97 atesta ca orice copil sub varsta de 12 ani sau daca inaltimea acestuia nu depaseste 150 de centimetri, acesta trebuie sa poarte centuri de siguranta speciale, adaptate inaltimii si greutatii sale.

De asemenea este interzis transportul copiilor pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar si daca este tinut in brate de catre parinti sau adulti.

3. Legislatia privind condusul cu animale de companie:

Chiar si suntem in masina cu animalul de companie ni se impun anumite reguli. Conform art. 97 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, animalele de companie nu vor fi lasate pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinute in brate de alti pasageri.

Amenzile acordate nerespectarii art. 97:

    Nerespectarea regulamentului impus de articolul 97 privind circulatia cu copii pana in varsta de 3 ani, 12 ani sau cu animale de companie se sanctioneaza cu amenda maxima pentru persoane fizice, adica amenda de clasa IV (9 20 puncte-amenda).

    Anul acesta punctul de amenda este de 80 de lei, astfel amenzile pentru nerespectarea acestor legi vor fi intre 720 si 1600 RON.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.