Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Noul Formular de Constatare Amiabila de Accident
Noul Formular de Constatare Amiabila de Accident
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 17 Octombrie 2012 14:22

Constatarea Amiabila de AccidentDin data de 10 Octombrie 2012 conducatorii auto care vor fi implicati in accidente rutiere vor completa un nou formular de Constatare Amiabila de Accident. Noul formular a fost aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.


    Motivul pentru modificarea formularului pentru Constatare Amiabila de Accident este sa scuteasca conducatorii auto de birocratie si drumul pana la politie cat si sa scurteze timpul de obtinere a autorizatie de reparatie a autovehiculului.

    Prin Ordinul CSA nr.17/2012 s-a impus modificarea normelor privind utilizarea formularului Constatare Amiabila de Accident stabilind un nou model pentru respectivul formular. Acest nou model va fi folosit incepand cu data de 13 Octombrie 2012 in momentul intrarii in vigoare a actului normativ.

Despre Constatarea Amiabila de Accident:

    Acest tip de constatare in cazul unui accident rutier nu este obligatorie ci doar ofera o alternativa la motoda clasica care rezulta in implicarea politiei in accident urmata de deplasarea la politie pentru a obtine autorizatia.

    Formularul de Constatare amiabila este tiparit si distribuit de toata societatile de asigurare autorizate care incheie asigurari RCA. Pentru a obtine un exemplar va puteti adresa asiguratorului dumneavoastra.

Acest tip de constatare a intrat in vigoare in 2009 iar acest document poate inlocui procesul verbal de constatare intocmit de Politia Romana. Formularul astfel poate fi folosit de catre conducatorii auto pentru a se adresa societatilor de asigurari care au obligatia de a deschide dosarul de dauna.

Cand se aplica Constatarea Amiabila?

    Aceasta constatarea poate fi folosita conform Ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr.21/2008 doar in cazul accidentelor usoare urmate de daune materiale minore care au avut loc intre maxim 2 autoturisme si a avut loc pe teritoriul Romaniei.

    Pentru a fi valabil societatilor de asigurari formularul trebuie completat integral si semnat de ambii conducatori auto care au participat la accidentul rutier. In cazul in care unul dintre autovehicule este stationat se afirma astfel: “In situatia in care unul dintre vehicule este stationat/parcat, formularul poate fi completat si de catre proprietarul/utilizatorul acestuia”. Formularul de Constatare Amiabila de Accident este folosit doar pentru a aduna informatii nu de a plasa vina asupra unuia dintre conducatori auto.

Completarea Formularului:

    Formularul de Constatare Amiabila de Accident cuprinde 2 pagini, una pentru fiecare conducator auto. Soferii urmeaza sa completeze ambii un singur formular care include informatii despre data si locul la care s-a produs accidentul, datele de identificare ale soferilor, datele vehiculelor, datele societatilor de asigurare RCA si circumstantele producerii accidentului.

    Dupa completarea datelor conducatorul care urmeaza sa solicite despagubiri se adreseaza societatii de asigurari care a eliberat asigurarea RCA pentru conducatorul auto responsabil de accident.

"Depunerea formularului Constatare amiabila de accident de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul sa deschida dosarul de dauna si sa efectueze constatarea pagubelor", se specifica la art. 13 din Ordinul citat anterior.

CSA mai precizeaza pe propria pagina de internet ca proprietarii ambelor vehicule implicate in accident "trebuie sa isi instiinteze si proprii asiguratori de RCA cu privire la accidentul produs" precizeaza CSA.

formular-nou-constatare


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.