Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Masinile scumpe, tintele hackerilor
Masinile scumpe, tintele hackerilor
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 05 Septembrie 2013 09:39

Hackerii si masinile scumpeConform unor noi cercetari din America automobilele de lux cu dotari high-end deseori devin tintele hackerilor datorita unor optionale cu care poate fi echipat autombilul. Practic automobilele de ultima generatie au devenit calculatoare pe roti, lasate la mila hackerilor.

 

Cercetatorii americani au luat o abordare directa pentru a demonstra aceasta vulnerabilitate; au apelat la doua grupuri de hackeri care au demonstrat ce poate fi controlat la automobilul cu ajutorul unui simplu laptop.

Conform directivelor date, hackerii au inceput sa intre in sistemele automobilului cu ajutorul unei mufe OBD. Intr-un scurt timp acestia au actionat prin laptop franele automobilului, au oprit motorul in mers si chiar au si preluat directia.

Laptopul a fost conectat in acelasi mod in care mecanicii de la service-urile specializate se conecteaza pentru a detecta si corecta erorile la bord. Hackerii au demonstrat in scurt timp ca pot folosi calculatoarele masinii pentru a accelera, frana, controla geamnurile electrice, centurile de siguranta, indicatorul de carburant, vitezometrul si multe altele.

Aceasta nu ar fi asa de grav, avand in vedere ca hackerii ar trebui sa sparga mai intai masina pentru a ajunge la bord. Din pacate al doilea grup de hackeri a reusit sa se conecteze la calculatorul masinii prin Bluetooth, Cd Player si chiar de pe un smartphone. Practic acestia pot deschide automat masina si a o porni, tot ce este necesar pentru a o fura chiar din fata casei.

In urma cercetarilor efectuate in 2009 pe aceasta tema inginerii de la General Motors au fost alertati de posibilele slabiciuni ale sistemelor de securitate ale masinilor produse si s-au grabit sa le izoleze. GM si Ford au afirmat dupa ca iau foarte in serios aceasta situatie in timp ce reprezentantii Toyota ziceau ca au cele mai sigure calculatoare instalate pe masinile produse.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.