Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Utile >> Verificarea ITP
Verificarea ITP

Inspectia Tehnica Periodica

verificare-itp-1Inspectia tehnica periodica cunoscuta mai simplu dupa numele Verificarea ITP are ca scop aprecierea starii tehnice a unui autovehicul printr-o serie de teste fara ca acesta sa fie demontat pentru a asigura siguranta circulatiei rutiere si protectia mediului.

Detalii legale privind verificarea ITP:

Conform Ordinului Minsterului Transporturilor nr.2. 133/2005 prin care se reglementeaza conditiile in care se desfasoara inspecia tehnica periodica ľ Obligatia efectuarii verificarii ITP si respectarea periodicitatii acesteia revine destinatorului legal al autovehiculului.

Conform reglementarilor in vigoare, periodicitatea verificarii ITP difera in functie de tipul de vehicul. In cazul autoturismelor de uz personal, inspectia tehnica periodica trebuie efectuata o data la doi ani. Prima verificare ITP trebuie efectuata in momentul primei inmatriculari iar urmatoarea verificare este calculata in functie de data verificarii precedente, conform legislatiei in vigoare.

Prin Ordinul Ministerului Transporturilor nr.2. 133/2005 se atesta si ca: "detinatorul vehiculului rutier are obligatia de a asigura mentinerea acestuia intr-o stare tehnica corespunzatoare, in vederea incadrarii in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, utilizand in acest scop numai sisteme, echipamente, componente, entitati tehnice, piese de schimb, materiale de exploatare si dotari obligatorii de origine sau omologate/certificate conform legislatiei in vigoare".Acte necesare pentru Verificarea ITP
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 23 Ianuarie 2013 12:22

Read moreInspectia tehnica periodica a unui autoturism poate fi efectuata la orice statie autorizata RAR si nu doar in judetul in care a fost inmatriculat autovehiculul. Reprezentantele RAR din toate judetele Romaniei pot fi gasite pe Ghid Transport sau pe pagina oficiala a Registrului Auto Roman.

Cite┼čte mai mult...
 
Legislatia privind Verificarea ITP
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 23 Ianuarie 2013 12:33

Read moreLegislatia Romaniei atesta faptul ca un vehicul rutier inmatriculat poate fi mentinut in circulatie doar daca acesta poate dovedi ca vehiculul se incadreaza in cerintele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere si a protectiei mediului prevazute in reglementarile nationale (RNTR 1/2005) prin inspectia tehnica periodica.

Cite┼čte mai mult...
 
Periodicitatea Verificarii ITP
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 23 Ianuarie 2013 12:50

Read moreVerificarea ITP ca procedeu obligatoriu prin care starea tehnica a unui autovehicul se apreciaza printr-o serie de teste fara ca autovehiculul sa fie dezmembrat. Aceasta verificare este efectuata obligatoriu in functie de o anumita periodicitate.

Cite┼čte mai mult...
 
Verificarea Valabilitatii ITP Online
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 23 Ianuarie 2013 12:54

Read morePentru a va simti in siguranta stiind ca Verificarea ITP este efectuata puteti verifica gratuit valabilitatea acesteia online prin intermediul unui scurt formular pe pagina oficiala a Registrului Auto Roman.

Cite┼čte mai mult...
 
Riscurile circulatiei fara Verificarea ITP
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 23 Ianuarie 2013 13:01

Read moreCirculatia unui autovehicul pe drumurile romanesti fara ca inspectia tehinica periodica sa fie efectuata reprezinta o contraventie si atrage dupa aceasta o amenda cuprinsa intre 603 si 1340 de lei.

Cite┼čte mai mult...
 
Intrebari frecvente privind Inspectia Tehnica Periodica
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 23 Ianuarie 2013 13:05

Read moreVerificarea ITP este un procedeu obligatoriu prin care se verifica starea tehnica a masinii pentru a asigura ca aceasta nu este un pericol pentru ceilalti participanti la trafic cat si a pietonilor. Pentru a va oferi informatii aditionale privind verificarea ITP vom prezenta in continuare raspunsurile la cele mai frecvente intrebari.

Cite┼čte mai mult...
 


Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.