Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Utile >> Contract de Comodat
Contract de comodat

Contractul de Comodat

contract-de-comodat1Mai jos, in cadrul acestei categorii, veti putea gasi toate informatiile de care aveti nevoie in ceea ce priveste contractele de comodat, legislatia in vigoare, exemple concrete de contracte dar si alte informatii importante atat pentru cei care s-au decis sa dea in folosinta bunuri, masini, terenuri sau locuinte cat si pentru cei care le preiau pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp.

Vom incepe prin a aminti celor care au ajuns pe aceasta pagina din nevoia de a culege ami multe informatii faptul ca acest tip de contract este reglementat in codul civil la articolele 1560-1575. In continuare, definitia oficiala:

Contract de Comodat definitie:

ôContractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.ö

Pe scurt, despre contractul de comodat

In cazul in care va doriti sa transmiteti un bun sau un teren in folosinta altei persoane, in mod legal, sau va doriti sa preluati in folosinta un bun apartinand altei persoane, veti avea nevoie de un contract de comodat. Atentie insa, transmiterea in folosinta trebuie sa fie gratuita, contractul de comodat nefiind un contract de inchiriere, pentru care exista alte reglementari si legi in vigoare, alte obligatii atat legale cat si financiare de ambele parti. Vom oferi cu aceasta ocazie si un model contract de comodat generalist pe care il puteti utiliza in caz de nevoie dar mai intai, vom discuta cateva aspecte esentiale legate de acest tip de contract.

Primul lucru s cel ma important in cazul contractului de comodat sunt partile. Cei care subsemneaza acest contract sunt comodantul si comodatarul. Primul reprezinta partea care transmite in folosinta temporara gratuita un anumit bun iar al doilea, cel care primeste in folosinta bunul respectiv, cu obligatia de a-l restitui in termenii specificati de contract. Despre pret am mai vorbit, contractul de comodat este gratuit, niciuna dintre parti neavand obligatii financiare, cu exceptia cazurilor in care in contract se stipuleaza predarea bunului in conditiile in care a fost preluat si plata unor daune in cazul in care acesta nu mai este in starea respectiva.

Caractere juridice si conditii de validitate ale contractului de comodat

Contractul de comodat este un contract real pentru validarea caruia sunt necesare doua lucruri esentiale: acordul de vointa dintre comodant si comodatar si predarea catre comodatar a bunului care formeaza obiectul contractului. E important sa stiti de asemenea ca respectivul contract este unilateral, el generand obligatii doar pentru comodatar cu exceptia unor cazuri extreme in care se stipuleaza altceva. In fine, comodantul nu este nevoit sa fie proprietar al bunului comodat ci doar uzufructul acestuia.

* Informatiile prezentate mai sus au rol strict informativ. GhidTransport.ro nu isi asuma responsabilitatea asupra documentelor oferite ca model. Acestea au un scop orientativ si de informare pentru cei care au nevoie de un astfel de contract.Model contract de comodat

Model contract de comodat

In continuare va vom oferi diferitele modele de contracte de comodat, pentru cei care isi doresc sa incheie o intelegere de acest gen. Printre acestea veti gasi modele pentru: contract de comodat generalist, pentru masina, sediu social, PFA, locuinta, imobil si teren.

Cite┼čte mai mult...
 
Contract de comodat auto
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 17 Septembrie 2012 11:44

Contract de comodat autoCei care au in posesie vehicule si doresc sa le dea in folosinta in mod legal unei alte persoane sau cei care isi doresc preluarea in folosinta pentru o perioada determinata a unui vehicul de la proprietarul acestuia, au nevoie de un contract de comodat auto.

Cite┼čte mai mult...
 
Contractul de comodat sediu social
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 17 Septembrie 2012 11:54

Contract comodat pentru spatiu socialIn cazul in care ai nevoie de folosinta unui sediu social sau dimpotriva, vrei sa dai in folosinta un sediu social cu titlu gratuity, fara alte obligatii, e nevoie de un contract de comodat sediu social.

Cite┼čte mai mult...
 
Contractul de comodat spatiu PFA
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 17 Septembrie 2012 12:02

Contract de comodat pentru spatiu PFAIn cazul in care aveti un spatiu pe care doriti sa il dati in folosinta unei alte persoane pentru a functiona ca si PFA ori aveti deja deschis un PFA in nume propriu si aveti nevoie de un spatiu dar nu doriti inchirierea acestuia, aveti nevoie de un contract de comodat pfa pentru spatiul respectiv.

Cite┼čte mai mult...
 
Contractul de comodat pentru locuinta
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 17 Septembrie 2012 12:17

Contract comodat pentru locuintaContractul de comodat locuinta sau imprumutul de folosinta al acesteia, este un act unilateral incheiat intre comodant, proprietarul acesteia si comodatar, persoana care preia in folosinta spatiul sau bunul imobil in cauza, cu obligatia de a-l restitui la incheierea perioadei stipulate in contract, in natura, in individualitatea sa.

Cite┼čte mai mult...
 
Contractul de comodat spatiu, imobil sau teren
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 17 Septembrie 2012 12:22

Contract de comodat pentru teren, spatiu, imobilIn cazul in care avti un spatiu sau teren si doriti sa inchiriati dreptul de folosinta al acestuia, aveti nevoie de un contract de comodat spatiu sau contract de comodat teren. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care doreti sa preluati dreptul de folosinta ale bunurilor imobile.

Cite┼čte mai mult...
 


Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.