Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Utile >> Contract de Comodat >> Contract de comodat auto
Contract de comodat auto
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 17 Septembrie 2012 11:44

Contract de comodat autoCei care au in posesie vehicule si doresc sa le dea in folosinta in mod legal unei alte persoane sau cei care isi doresc preluarea in folosinta pentru o perioada determinata a unui vehicul de la proprietarul acestuia, au nevoie de un contract de comodat auto.

Acest tip de contract se poate incheia intre doua persoane fizice sau intre o persoana fizica si un SRL, obligatiile si conditiile fiind similare cu cele generale, prezentate in articolul precedent.

Vom oferi cu aceasta ocazie si cate un model contract de comodat auto pentru cele doua situatii despre care am vorbit, cel semnat intre doua persoane fizice si cel dintre o persoana fizica si una juridica. Inainte de toate insa, vom trece in revista cele mai importante puncte legate de incheierea unui contract de comodat masina.

Dupa cum am mai spus, contractul de comodat auto nu presupune transmiterea proprietatii autovehiculului ci doar posibilitatea de folosire a acesteia. Reglementat si definit de articolul 2146 din Codul Civil, contractul de comodat presupune intelegerea dintre comodant si comodatar care au nevoie pentru incheierea sa de urmatoarele acte:

- actul de identitate si talonul si cartea de identitate a masinii in cazul comodantului
- actul de identitate sau de functionare juridica in cazul comodatarului

In cazul in care autoturismul este detinut in leasing, comodantul are nevoie pentru incheierea contractului si de acordul proprietarului masinii, respectiv firma de leasing.

Contractul de comodat masina este gratuit si unilateral, nascand obligatii doar pentru comodatar. Conform art. 2157 din Codul Civil, obligatia de restituire a vehicolului constituie titlu executoriu in cazul incetarii contractului prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.

Prin intermediul unui contract de comodat auto se poate da in folosinta orice masina sau autoturism inmatriculat in Romania. Cat priveste calatoriile in strainatate ale comodatarului cu masina primita in folosinta, acestea sunt permise in cazul in care aceasta varianta este stipulata in contract. Autovehiculul va fi descris in contract in baza elementelor care il definesc: marca acestuia, numarul de inmatriculare, seria motorului si a sasiului, culoarea, capacitatea cilindrica si evident anul fabricatiei.

Obligatiile comodatarului

Fiind un contract unilateral, comodantul nu are obligatii. Comodatarul insa da, si vom oferi cateva exemple in acest sens in cele ce urmeaza:

- sa pazeasca automobilul cu prudenta unui proprietar si sa il conserve
- sa intrebuinteze autovehiculul in conformitate cu destinatia determinata prin contractul de comodat auto.
- Sa nu permita unor terti utilizarea masinii fara acordul comodantului.
- Sa restituie vehiculul la scadenta (termenul stabilit prin contract).
- Daca automobilul este pierdut sau deteriorat definitiv din vina exclusiva a comodatarului, acesta poate fi obligat la achitarea contravalorii acestuia totale catre comodant. Nu raspunde insa pentru deteriorarea autoturismului ca urmare a folosirii acestuia in scopul precizat in actul de comodat.

Modele contract de comodat auto:

Download Varianta 1 contract de comodat auto;
Download Varianta 2 contract de comodat auto.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.