Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Taxa Auto >> Cum va fi restituita Taxa Auto?
Cum va fi restituita Taxa Auto?
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 03 Martie 2014 13:03

curtea-de-justitieGuvernul Romaniei a stabilit metoda in care se va restitui suma platita de contribuabilii care au achitat taxa auto care a fost declarata neconsitutionala luna trecuta de Curtea de Justitie UE.

 

Suma totala va include valoarea taxei, dobanda aferenta, cheltuielile de judecata si alte sume.
Sumele integrale vor fi restituite contribuabililor pe o perioada de 5 ani sub forma de plata anuala in valoare de 20%. Aceasta modalitate de plata a fost stabilita de Guvernul Romaniei prin Ordonanta de Urgenta.

"Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stablite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursu a 5 ani calendaristici, prin plata in fie care an a 20% din valoarea acestora".

In cursul termenului orice procedura de executare silita va fi suspendata de drept. Transele de plata vor fi actualizate in functie de inflatie iar autoritatile vor stabili graficul de plata a transelor anuale.

Taxa Auto introdusa de Guvernul Romaniei in 2012 contravine Articolului 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene, astfel a stabilit Curtea de Justitie a Uniunnii Europene la cererea a doua instante romanesti.

Din suma totala incasata de Guvern din timbrul de mediu, 80% s-au intors la cei care au dat in judecata statul pentru restituire. In 2013 statul roman a incasat 530 de milioane de lei din taxa auto din care a platit 422 de milioane celor care au considerat ca taxa a fost neconstitutionala si a intentat proces legislativ.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.