Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Taxa Auto >> Noua taxa auto promulgata de Presedintele Romaniei.
Noua taxa auto promulgata de Presedintele Romaniei.
Scris de Iacob Sergiu   
Vineri, 06 Ianuarie 2012 12:13

Noua forma a taxei autoPresedintele Romaniei Traian Basescu a promulgat joi 5 ianuarie 2012 noua forma a taxei auto. Actul normativ va impune o noua metoda de calcul a taxei auto pentru toate automobilele inclusiv cele inmatriculate inainte de anul 2007. Pentru aceaste masini taxa va fi platita diferit.


Cand va intra in vigoare noua taxa?

    Momentan, noua lege nu este aplicabila pana in momentul publicarii acestei ain Monitorul Oficial. Legea privind noua taxa auto va intra in vigoare la 3 zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial. Pana in acel moment se va aplica forma curenta a taxei auto.

    Noua lege a taxei auto promulgata in 5 ianuarie 2012 de Traian Basescu va aplica o noua taxa de poluare ce va fi platita o singura data la inregistrarea in Romania a automobilelor atat noi cat si second hand. Tuturor automobilelor li se va aplica aceasta taxa indiferent de tara de productie.

    Taxa auto de poluare se va calcula pe baza acelorlasi criterii ca pana in prezent: tipul motorizarii,. Capacitatea cilindrica, norma de poluare si emisiile de CO2 la care se va aplica taxa aferenta. De asemenea se va lua in calcul si deprecierea automobilelor. Modalitatea de calcul a taxei va fi unitara pentru toate situatiile in care aceasta se va achita.

Despre noua taxa de poluare:

    Conform noii legislatii taxa de poluare va fi platita in trei cazuri diferite: a) cu ocazia inmatricularii automobilului in urma dobandirii dreptului de proprietate ca prim proprietar in Romania; b) la repunerea in circulatie a automobilului dupa incetarea unei scutiri; c) la reintroducerea automobilului in parcul auto daca a fost scos temporar iar valoarea taxei a fost restitutita.

    Pentru automobilele inregistrate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu va fi achitata noua forma a taxei auto fiindca ele au fost deja supuse unei sarcini fiscale similare. In aceasi ordine de idei, noua forma a taxei auto nu va fi obligatorie in cazul autovehiculelelor incadrate in categoria vehiculelor istorice acordate unor institutii publice.

    Proprietarii de automobile care au platit taxa auto in perioada 1 iulie 2008 si aceasta a avut o valoare mai mare decat cea curenta vor avea dreptul de a primi inapoi diferenta de pret. Pentru a aplica pentru o restituire, proprietarul automobilui va trebui sa faca o cerere la organul fiscal competent. Modalitatea exacta de restitutire a diferentei de pret va fi stabilita la 15 zile de la publicarea noii taxe in Monitorul Oficial.

    O alta modificare a legii este valoarea reziduala a taxei returnata proprietarului in momentul in care automobilul va fi scos din uz. Actul normativ afirma astfel in aceasta privinta: “Valoarea reziduala a taxei reprezinta taxa care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta ar fi inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national”.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.