Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Taxa Auto >> Fara modificarea taxei auto, Romania risca sanctiuni financiare.
Fara modificarea taxei auto, Romania risca sanctiuni financiare.
Scris de Iacob Sergiu   
Duminică, 29 Mai 2011 11:05

Modificare taxei auto poate aduce sanctiuniDaca nu modifica taxa auto si restituie banii colectati din taxele auto, Romania risca sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene. Aceasta decizie a fost luata in urma declansarii unei posibile proceduri de infringement si numarul mare de procese cu proprietarii de automobile.

Avertismentul Ministerului de Justitie:

    Guvernul Romaniei a primit acest avertisment din partea Ministerului Justitiei in urma analizelor problemelor cu taxa auto la cererea premierului Emil Boc. Datorita numarului mare de modificari aduse taxei auto in ultimii doia ani si faptului ca taxa auto creaza o discriminare indirecta pentru cei ce aduc automobile deja inmatriculate dinafara tarii au generat un numar mare de litigii.

    Desi s-au adus foarte multe modificari asupra OU 50/2008 aceasta discriminare a fost mentiunta in fiecare varianta a taxei auto. In timp, toate variantele ale acestei legi vor fi declarate ca neconstitutionale.

    In documentul intern al Guvernului primit de la Ministerul de Justitie apar urmatoarele informatii: "Daca aplicand taxa asupra unui autoturism similar celui din cauza Tatu se constata, din calcule, ca se mentine un nivel de taxare ridicat pentru astfel de autovehicule de import in timp ce autovehicule similare de pe piata autohtona nu sunt taxate sau sunt taxate mai redus, apreciem ca efectul discriminatoriu a fost conservat si perpetuat in cadrul variantelor ulterioare ale OU 50/2008, iar constatarea neconformitatii si a acestora este doar o chestiune de timp. De altfel, pe rolul CJUE se afla o alta cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare introdusa de Tribunalul Gorj-cauza Nisipeanu, prin care instanta solicita Curtii sa se pronunte cu privire la compatibilitatea OU 50/2008, asa cum a fost modificata prin alte ordonante".

    Guvernul Romaniei a fost atentionat inca din luna februarie a anului 2009 ca va fi nevoita sa restituie diferenta dintre taxa auto din 2008 pana in acel moment. Daca Guvernul nu va modifica taxa auto de prima inmatriculare va fi nevoit sa restituie banii proprietarilor de autovehicule aflati in procese dar si celor care au pierdut initial in instanta. In prezent exista peste 40.000 de dosare pe rol privind taxa auto.

Sanctiunile pentru refuzul modificarii taxei:

    Daca Guvernul Romaniei nu va respecta prima hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene privind modificarea taxei auto, va fi vulnerabila in fata unor sanctiuni in cadrul urmatoarei proceduri declansate de catre Comisia Europeana.

    "Neconformitatea OU 50/2008 in varianta initiala presupune ca perceperea taxei este incompatibila cu dreptul UE, consecinta fiind restituirea taxei, Guvernul avand posibilitatea sa demareze o reforma legislativa in domeniu, valorificand sugestiile discrete ale CJUE. Conform unei jurisprudente stabile a Curtii, contribuabilii au dreptul la rambursarea impozitelor si taxelor prelevate de un stat membru cu incalcarea dreptului european. Ratiunea acestui drept este ca un stat membru nu poate profita, iar contribuabilul nu poate suferi o pierdere, ca urmare a aplicarii unei dispozitii fiscale nationale incompatibile cu dreptul european", astfel au aratat juristii.

Perioada de modificare:

    Decizia de modificare a taxei auto va fi adoptata saptamana viitoare si propune adoptarea unei taxe perceputa asupra primei vanzari a automobilelor intrate in tara inainte de 1 ianuiarie 2007. Noua taxa auto va fi aplicata cu o reducere de 20-30% a cuantumului taxei.
   


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.