Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Taxa Auto >> Noua taxa auto de prima vanzare.
Noua taxa auto de prima vanzare.
Scris de Iacob Sergiu   
Duminică, 22 Mai 2011 11:11
Taxa de prima vanzareTaxa de prima inmatriculare se va impune tuturor proprietarilor de autovehicule aduse in tara inainte de data de 1 iulie 2008 si va avea un cuantum redus cu 30%. In concordanta cu taxa redusa se vor restitui esalonat diferenta de bani deja platiti pentru taxe.
    Decizia pentru returnarea esalnoata a diferentelor din taxa auto a fost luata pentru a evita returnarea unei sume de 750 milioane de euro intr-un timp foarte scurt.

    Aceasta nu este singura varianta de implementare a taxei de prima vanzare, o alta fiind transformarea taxei de poluare intr-o taxa anuala impusa tuturor proprietarilor de autovehicule aduse in tara inainte de 1 iulie 2008.

    Aceaste modificare aduse taxei de poluare au inceput sa fie dezbatute in urma anunutului Curtii de Justiei a Comunitatilor Europene fata de ilegalitatea taxei de prima inmatriculare. Aceasta taxa a fost declarata contraventionala deoarece creeaza un dezavantaj de vanzare a masinilor second hand aduse din alte state in Romania.

    Taxa auto de prima inmatriculare introdusa la data de 1 ianuarie a anului 2007 a fost inlocuita de taxa de poluare la data de 1 iulie 2008.

    Pentru a clarifica situatia taxei de poluare, Guvernul Romaniei a elaborat mai multe variate in vederea modificarii taxei auto.

Variante de modificare a taxei de poluare:

1.    Prima varianta prevede modificarea OUG 50/2008 in legatura cu taxa de poluare auto, prin transformarea acesteia intr-o taxa impusa si proprietarilor de autovehicule aduse in tara inainte de intrarea in vigoare a taxei de poluare. Cuantumul aceste taxe va fi redus cu 30%. Conform reprezentantilor guvernamentali : "Aceasta propunere reglementeaza practic situatia existenta pana la 1 iulie 2008, in acord cu interpretarea CJUE".

2.    A doua varianta implica modificarea OUG 50/2008 in conformitate cu taxa de poluare. Prin aceasta modificare vor fi obligati la plata taxei de poluare si proprietarii autovehiculelor aduse in tara inainte de intrarea in vigoare a taxei de poluare. Aceasta varianta nu face referire la prima vanzare, va avea cuantumul redus cu 30% iar diferentele din taxe de la suma achitata incepand cu 1 iulie 2008 pana la aproboarea viitoarei modificari va fi restituita. Acelasi document atesta urmatoarele : "Aceasta solutie coincide si cu asteptarile magistratilor pentru solutionarea problematicii. In orice caz, este de analizat si emiterea unei ordonante de urgenta prin care sa se esaloneze restituirile in temeiul hotararilor judecatoresti irevocabile, pe parcursul urmatorilor ani".

3.    Ultima varianta elaborata in Guvern implica transformarea taxei de poluare intr-o taxa separata de impozitul de proprietate aplicata tuturor proprietarilor de autovehicule. Guvernul arata ca : "In aceasta ipoteza, trebuie avuta in vedere exceptarea/diminuarea taxei pentru cei care au achitat-o incepand cu 1 iulie 2008. Ipoteza va genera si dificultati administrative, intre timp unii dintre contribuabili recuperand taxa pe cale judecatoreasca si neexistand o baza de date la nivelul organelor fiscale care sa cuprinda autovehiculele pentru care a fost calculata si achitata, respectiv restituita taxa".

    Guvernul Romaniei justitifica esalonarea restituirii diferentelor din taxa de poluare prin urmatoarea declaratie: "Avand in vedere cuantumul incasarilor de la data intrarii in vigoare a OU 50/2008, estimam ca o eventuala restituire integrala a taxei sa se ridice la circa 600 milioane euro. Mai mult, pe langa suma efectiv platita cu titlu de taxa de poluare ce se restituie catre contribuabil se restituie si alte cheltuieli admise de instantaadobanda legala si cheltuieli de judecata. Acestea reprezinta aproximativ o patrime din cuantumul taxei si sunt bani care nu au fost incasati niciodata".

    Taxa auto de poluare a adus in instante peste 40.000 de dosare, conform surselor oficiale iar modificarea taxei de poluare a fost decisa in urma declaratiei Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene privind ilegalitatea acesteia deoarece descurajeaza cumpararea vehiculelor din afara tarii.

 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.